Inbraakbeveiliging
Voor de aanschaf van een beveiligingssysteem is er altijd wel een bepaalde beweegreden, een gevoel van onveiligheid, een recente inbraak, of een eis van de verzekering.
In geen van deze gevallen kun je er van uit gaan dat een standaard systeem van toepassing kan zijn; gebruikers hebben wensen, verzekeraars stellen eisen, en niet elk object vraagt om dezelfde maatregelen.
Er bestaan voor elke beveiligingssituatie een op maat gesneden beveiligingsplan op. Daarnaast is het van belang dat in een object ook geleefd en gewerkt moet kunnen worden.
Het beveiligingsplan, een stukje maatwerk voor elke situatie.
Beveiligen is niet alleen het bouwkundig en elektronisch weren van indringers, het is ook een stukje discipline van de gebruiker zelf. Het sluiten van ramen en deuren is de normale gang van zaken als u het pand verlaat, maar er zijn legio voorbeelden te noemen waarom juist uw pand zo aantrekkelijk (of onaantrekkelijk) is voor inbraak.
Verlichting rond uw pand, dichte begroeiing, sociale controle bij u in de buurt, een ladder die naast het schuurtje ligt, het zijn maar een paar voorbeelden die in uw voor- of nadeel kunnen werken.
Nodeloos alarm, de schrik van elke gebruiker.
De meest gestelde vraag van de uiteindelijke gebruiker van het alarmsysteem is:"Kan het systeem wel eens vals alarm geven?"
Een glasharde ontkenning is hierop niet het antwoord, het blijft tenslotte een stukje techniek, en ook daarin kan iets misgaan. Het gebruik van goede materialen, en een juiste projectering van het systeem zorgt er wel voor dat de kans op nodeloos alarm in de meeste gevallen nihil te noemen is. Voor de gevallen waarin we spreken over een "onrustige" situatie, zoals tochtige ruimtes, zal aangepaste detectie voor een ongestoorde werking moeten zorgen.
Bekabeling
Voor veel mensen is de aanschaf van een alarmsysteem een moeilijke stap, niet de schrik voor het systeem zelf, maar de bijkomende bekabeling doet veel mensen afzien van de aanschaf. Bekabeling is onontkomelijk voor een goed werkend systeem, draadloze systemen zijn wel voorhanden maar deze optie wordt alleen toegepast in het geval dat het bekabelen van een detector als onmogelijk wordt beschouwd.
Met diverse kleuren kabelgoot, en bijpassende kit worden resultaten bereikt die zelfs de meest veeleisende klant zal verbazen.
Camera systemen
Observatie door middel van camera systemen kan ook voor uw situatie uitkomst bieden. Bij diefstalpreventie kunt u door het gebruik van camera's zorgen dat de potentiële dief niet onopgemerkt zijn gang kan gaan, uw extra paar "ogen" zorgen voor een feilloze kijk op de situatie. Beveiligen is maatwerk, en voor camera systemen is deze regel extra duidelijk van toepassing.
Maatwerk
Hoe vaak ziet u niet de beelden op tv. , de zwarte schim in beeld is tijdens zijn vergrijp geregistreerd met behulp van een videocamera, maar wat heeft u aan een schim? Dit beeld zal u niet verder helpen in de identificatie van de dader. Daarom is het van groot belang dat het systeem doordacht wordt opgesteld, eventueel met aanvullende verlichting, tegenlichtcompensatie, infrarood verlichting, zoom lens, auto iris. Technische termen te over, maar wat het belangrijkste is dat er uiteindelijk wordt geregistreerd wat voor u belangrijk is.
Het aanbod van camera's is overweldigend, en elk type is op een bepaald doel afgestemd.
Observatie en registratie
Het camera systeem kunt u aanwenden voor observatie, het bekijken van de beelden op het moment van gebeurtenis, maar een glasheldere afdruk van het gebeurde zult u alleen zelf na kunnen vertellen.
Registreren van videobeelden kan in bepaalde gevallen cruciaal zijn bij vervolging of bewijsvoering van delicten. Veelal zal registratie met behulp van een (Time Lapse) videorecorder plaatsvinden, het systeem kan tot 24 uur opnemen op 1 videoband.
Harddisk recording lijkt het antwoord te worden op versleten koppen en banden, de beelden worden digitaal vastgelegd en zijn direct opvraagbaar. Als groot voordeel mag ook de constante kwaliteit van de opnames genoemd worden.
Inbraak in een woningen komt tegenwoordig - helaas - maar al te vaak voor. De slachtoffers ervaren telkens weer wat dat betekent. Een inbraak in de eigen woning brengt meer teweeg dan alleen schade en financieel verlies. Velen maken dat liever niet mee en kiezen voor inbraakpreventie. Dat is verstandig. Inbraakpreventie werkt echt!
Inhoud
· De goede aanpak
· Bouwkundige beveiliging tegen inbraak
· Kostbare zaken in de kluis
· Elektronische maatregelen voor signalering inbraak
· Deskundig installeren
· Organisatorische maatregelen tegen inbraak
· Inbraakgevoeligheid meten/Risicoklasse-indeling
De goede aanpak Inbraakpreventie begint bij een goede bouwkundige beveiliging van de woning. Onder andere door het toepassen van inbraakwerend hang- en sluitwerk. Maar dat alleen is niet voldoende. Het moet ook goed gebruikt worden en zo zijn er verschillende andere 'organisatorische' maatregelen die het de inbreker moeilijk maken of hem al bij voorbaat ontmoedigen. En als de woning behoort tot een hogere risico categorie is een aanvulling vereist in de vorm van een elektronisch alarmsysteem.
Bij inbraakpreventie gaat het dus om de juiste combinatie van maatregelen die precies zijn afgestemd op de situatie. De inbraakgevoeligheid van de woning wordt hoofdzakelijk bepaald door de aanwezigheid van - voor de inbreker - attractieve zaken. Hoe groter de verwachte buit, hoe meer de inbreker zijn best zal doen om binnen te komen. En dus: hoe zwaarder beveiligd moet worden.
De bouwkundige beveiliging tegen inbraak De complete bouwkundige beveiliging van een woning tegen inbraak moet echt alle inbraakgevoelige onderdelen omvatten die voor inbrekers bereikbaar zijn. Dit zijn dus alle buitendeuren, ramen, lichtkoepels en dakramen en eventuele andere zwakke plekken. Houd er rekening mee dat de inbreker (of zijn maatje) voor het 'opklimmen' gebruik maakt van allerlei aanwezige mogelijkheden, zoals afvalcontainers, regenpijpen, kappen van zonweringen, daken van uitbouwen of schuttingen. En zelfs een tijdelijke mogelijkheid, zoals de steiger of de trap van een schilder, kan uitnodigen om het eens 'hoger op' te zoeken! Alle reden dus om behalve deuren en ramen op de begane grond ook ramen en balkondeuren op verdiepingen - voor zover die bereikbaar zijn voor inbrekers - te beveiligen. Voor al deze 'gevelelementen' is kwalitatief goed inbraakwerend hang- en sluitwerk op de markt herkenbaar aan het SKG keurmerk. Behalve goede sloten moeten ramen en deuren ook voorzien zijn van dievenklauwen of -pinnen aan de scharnierzijde. Hierdoor kan het raam of de deur aan die kant niet geopend worden. Zo zijn er nog talloze andere beveiligingsproducten op de markt, van verschillende kwaliteit en sterkte. Want zodra duidelijk is welke gevel- en dakopeningen beveiligd dienen te zijn tegen inbraak, moet worden vastgesteld hoe zwaar de beveiliging moet worden uitgevoerd. Hiervoor heeft het Nationaal Centrum voor Preventie een 'risicoklasse-indeling' ontwikkeld voor het woonhuis, waarover u elders kunt lezen.
Kostbare zaken in kluis Het meest geliefde doelwit voor inbrekers vormen zaken die makkelijk zijn mee te nemen en die 'snel' geld opleveren. Tot deze attractieve zaken behoren onder meer: sieraden, geld en geldswaardepapieren, beeld-, geluids- en computerapparatuur, antieke voorwerpen en waardevolle verzamelingen. Ga altijd na in hoeverre deze aanwezig zijn. En of het mogelijk is om ze op te bergen in een safe-loket of in een inbraakwerende vloer- of muurkluis. Voor gebruik in huis zijn diverse modellen te verkrijgen. De toepassing van een dergelijke kluis is zelfs noodzakelijk zodra een bepaalde waarde wordt overschreden.
Elektronische maatregelen voor signalering van inbraak Voor de hogere risico-categorieën en de preventieve beveiliging vormt een inbraaksignaleringssysteem een noodzakelijke aanvulling op de bouwkundige en organisatorische maatregelen. Zo'n installatie - gemakshalve ook wel alarmsysteem genoemd - bestaat uit een centrale waarop een aantal detectoren zijn aangesloten. Zodra één van de detectoren een inbraak of een poging daartoe signaleert, wordt een alarmsignaal doorgestuurd naar een Particuliere Alarm Centrale (PAC) dmv een AL1 of AL2 doormelding, van waaruit verdere actie wordt ondernomen. Het ontwerpen en aanleggen van een effectief en kwalitatief goed alarmsysteem is werk voor een beveiligingsvakman zoals R&B Beveiliging. R&B Beveiliging maakt gebruik van kwalitatief goede componenten en stemt het ontwerp van de installatie af op de (leef)omstandigheden in de woning. Bedenk daarbij dat elk systeem onderhoud vergt. Het afsluiten van een onderhoudscontract is dan ook van groot belang voor het storingsvrij functioneren.
Deskundig installeren R&B Beveiliging is een door het Nationaal Centrum voor Preventie erkend als NCP Erkend BORG Beveiligingsbedrijf en VEB lid dus weet precies wat er moet gebeuren om uw woning optimaal en deskundig tegen inbraak te beveiligen. Wanneer alle van toepassing zijnde preventiemaatregelen zijn uitgevoerd, kan R&B Beveiliging een BORG-certificaat afgeven. Hiermee weet u zeker dat voldaan is aan alle kwaliteitseisen die overheid en verzekeraars stellen aan beveiligingsmaatregelen.
Organisatorische maatregelen tegen inbraak Er zijn tal van organisatorische maatregelen die het de inbreker moeilijk maken of die hem soms al van te voren doen besluiten om van een poging tot inbraak af te zien.
Sleutelbeheer en -gebruik Zorg dat alleen bevoegde personen in het bezit zijn van een sleutel en dat eventuele reserve-sleutels goed worden opgeborgen. Merken en registreren van waardevolle zaken Voorzie de meest waardevolle zaken van postcode en huisnummer door middel van graveren, etsen of inbranden. Registreer deze bezittingen op een lijst en maak er eventueel foto's van. Na een diefstal kan dit nuttig zijn voor herkenning en opsporing.
Beveiligingsverlichting Een inbreker wordt niet graag gezien. Plaats daarom beveiligingsverlichting - bij voorkeur in een slagbestendige behuizing - aan de gevel. Deze kan door middel van een schemerschakelaar automatisch worden ontstoken en gedoofd.
Buren en omwonenden Maak met buren of omwonenden afspraken over het in de gaten houden van elkaars huizen. In woonwijken kan dit - samen met de politie - worden georganiseerd in de vorm van 'buurt preventie-projecten'.
Opklimmogelijkheden Probeer 'opklimmogelijkheden' voor de inbreker tot een minimum te beperken. Laat bijvoor beeld een ladder niet in de tuin staan of leg hem met een ketting en een goed hangslot vast.
Tuinaanleg Beperk de hoogte van de begroeiing om het huis tot ca. 1 meter, zodat een inbreker niet ongezien tewerk kan gaan of zich kan verschuilen.
Afstandsbediening
Harde feiten
Woninginbraken in Nederland:
- -In 1999 werd er 90.400 keer een proces verbaal opgemaakt voor 'inbraak in woning'.
- -Het ophelderingspercentage hiervan is slechts 8,5 %.
- -Elke 73 seconden (450.00 keer per jaar) wordt er een (poging tot) inbraak gedaan.
- -In 15% van de gevallen kwamen de dieven nog een keer terug bij hetzelfde slachtoffer.
- -Bij een geslaagde inbraak doet 85,3% aangifte. Bij een poging tot inbraak doet slechts 34,8% aangifte.
Wie is de inbreker?
- De meeste daders van een inbraak zijn mannen. Vaak beginnen zij al op jonge leeftijd.
- Het drugs- en alcoholgebruik is relatief hoog onder woninginbrekers.
- ·Het opleidingsniveau van daders is laag en de meeste zijn werkloos.
- Er is een verschil tussen gelegenheidsdaders en professionele daders. Gelegenheidsdaders reageren vooral op een gelegenheid die ze niet kunnen weerstaan en worden afgeschrikt door preventieve maatregelen.
Hoe gaat een inbreker te werk?
- De meeste gaan in hun woonplaats te werk, maar niet in hun eigen buurt.
- Men test meestal of bewoners thuis zijn.
- Men forceert sloten of grendels veelal met eenvoudig gereedschap, zoals schroevendraaiers. Eenmaal binnen doorzoekt men het hele pand.
- Geld, cheques, sieraden en video- of geluidsapparatuur worden het meest gestolen.
- De buit van de inbreker zal verband houden met de 'draagkracht' in letterlijke zin. Hoe kan hij zijn gestolen goederen vervoeren en hoeveel kan hij meenemen? In de meeste gevallen werd door de bekende verdachten beeld- en geluidsapparatuur (32,4%) en geld (36,2%) meegenomen.
- Steeds vaker spreekt de politie over 'autodiefstal middels woninginbraak'. De inbreker neemt dan na het plegen van de inbraak de auto mee die nabij de woning geparkeerd staat. Dit werd door de bekende verdachten in 5,4% van de inbraken gedaan.
Komt een inbreker vaak terug?
- Slachtoffers van een woninginbraak lopen zeer grote kans dat ze binnen enkele weken na de eerste kraak nóg eens ongewenst bezoek van een inbreker krijgen.
- Dieven blijken grote voorkeur te hebben voor adressen waar ze al eerder zijn geweest en waar wat te halen viel. Dit blijkt uit een onderzoek naar zogenoemd 'herhaald slachtofferschap', dat in drie steden is uitgevoerd op verzoek van het Ministerie van Justitie.
- Bij ongeveer éénvijfde deel van alle inbraken was er sprake van een herhaling. Na de eerste keer weet de dief nu precies waar hij moet zijn. Bovendien kan hij er vrijwel zeker van zijn, dat veel zaken (tv, video, enz.) inmiddels vervangen en dus splinternieuw zijn.
- Maatregelen om herhalingen te voorkomen zijn het instellen van burentoezicht, extra politiesurveillance en/of het installeren van elektronische beveiliging in de woning.
Waar en wanneer wordt er ingebroken?
- Inbraken vinden vooral in de herfst en de winter plaats en meestal 's avonds of 's nachts.
- Het risico wordt groter als de woning onzichtbaar is voor buren en voorbijgangers (door schuttingen en bossages en er meer vluchtroutes aanwezig zijn.
- Nieuwkomers in een wijk hebben een verhoogd risico slachtoffer van woninginbraak te worden.
- Inbraken komen ongeveer even vaak voor bij aan- of afwezigheid van bewoners.
- Eengezinswoningen (vooral hoek- en vrijstaande woningen) zijn het meest populair.
- Meestal benadert de inbreker de woning via de achterkant.
- In bijna 80% van de gevallen verkiest de inbreker een woning te betreden via een deur.
- Buurten waar de sociale controle laag is en waar weinig beveiliging is aangebracht, zijn favoriet voor de inbrekers. Opvallend is dat het daarbij niet altijd om 'rijke' buurten hoeft te gaan.
Inbraakwerend vensterglas
In dit artikel wordt ingegaan op het onderzoek naar materialen voor inbraakwerend vensterglas en de daarbij behorende toepassingen. Dit onderzoek is gedaan in het kader van het vak materialiseren aan de Technische Universiteit Delft, Faculteit van het Industrieel Ontwerpen. Het onderzoek beslaat de verschillende alternatieven voor inbraakwerend vensterglas met toepassingen en specifieke eigenschappen.
Glas kent heden ten dage vele toepassingen. Glas wordt al meer dan 5000 jaar gebruikt. Niemand weet zeker hoe en wanneer glas voor het eerst ontstond, maar de Romeinse historicus, Plinius, wijdt het aan een groep Phoeneciaanse zeelieden. Volgens het verhaal, kampeerden een groep zeelieden een nacht op het strand, ontbrandden een vuur en plaatsten hun kookpotten op blokken soda, wat hun vracht was. Toen ze de volgende dag wakker werden, ontdekten zij dat de hitte van het vuur de materialen zand en soda had doen samensmelten tot glas. Het verhaal mag verkeerd zijn maar de formule is correct. Zand of silicium is nog steeds het hoofdbestanddeel van glas.
In de huidige samenleving is glas niet meer weg te denken. Vele toepassingen van brilleglazen tot kogelvrije ramen zijn reeds lange tijd mogelijk. Een bijkomend nadeel van glas is echter dat het vaak de zwakste schakel is in de afsluiting en beveiliging van een gebouw.
In Engeland is uitgerekend dat iedere 24 seconden een inbraak plaatsvindt. In de gevallen waarbij geen glas wordt gebroken, heeft het raam of de deur opengestaan of werd het kozijn geforceerd. Uit onderzoek blijkt dat inbrekers meestal eenvoudig te werk gaan en dat er slechts in enkele gevallen gebruik gemaakt wordt van professioneel gereedschap.
Een groot deel van de inbraken kan voorkomen worden indien het raam niet of moeilijk te forceren is of het glas niet gebroken kan worden. Elke maatregel die de tijd verlengt die nodig is voor een inbraak en voor het afvoeren van de buit, vermindert de interesse in inbraak. Voor het forceren van goede beveiligingsmiddelen moet men meestal over speciale gereedschappen en de nodige kennis beschikken; veel inbrekers of vandalisten schrikken hiervoor terug.
Het onderzoek richt zich op inbraakwerend vensterglas, met specifieke toepassing: vandalisme en snelle kraak, waarbij men niet beschikt over speciaal gereedschap.
Ontwerp van inbraakveilig vensterglas
Hoofddoel van het onderzoek is om te komen tot de materialisatie van inbraakwerend vensterglas, waarmee inbrekers buiten de deur worden gehouden en vandalisten geen schijn van kans krijgen. Inbraakwerend vensterglas moet er, in combinatie met deugdelijk hang- en sluitwerk, voor zorgen dat een inbreker zich minder eenvoudig toegang kan verschaffen tot het pand. De kenmerkende eigenschappen van vensterglas zoals transparantie en onvervormd zicht, moeten hierbij optimaal blijven. Ook de warmte- en geluidsisolerende functie van het glas moet behouden blijven. De randvoorwaarden waaraan het materiaal zou moeten voldoen zijn aan de ene kant hoge sterkte, slagvastheid, krasvastheid en goede transparantie terwijl aan de andere kant de eigenschappen als kleine materiaaldikte en lage kostprijs een belangrijke rol spelen. Het gewicht en de afmetingen van de glasplaat moeten zodanig zijn dat deze in de huidige kozijnen kan worden geplaatst zonder dat er aanpassingen moeten worden gedaan. Ook op het gebied van brandwerendheid mogen er geen concessies worden gedaan. Verder is het van belang dat het materiaal niet reageert of degenereert onder klimatologische omstandigheden. Voor de inbraakwerendheid is het van belang dat het glas zijn mechanische eigenschappen behoudt, ook onder invloed van licht basische en/of zure oplossingen. De kosten voor dit soort glas moeten uiteraard wel in verhouding staan tot de te beveiligen goederen.
Alternatieven
In het onderzoek zijn verscheidene alternatieven voor inbraakveilig vensterglas onderzocht. Allereerst is er natuurlijk het vertrouwde vensterglas. Deze soort is ook gehard te verkrijgen en is dan vijf keer sterker. Er is dan tevens bij breuk een kleiner verwondingsgevaar doordat het uiteenvalt in ontelbaar kleine stukjes. Een derde alternatief is draadglas, dit glas dankt zijn sterkte aan het geintegreerde staalgaas. Het is hierdoor moeilijk doordringbaar en de kans op verwondingen is ook hier gering. Door het gaas neemt de doorzichtigheid echter enorm af. Een aparte groep vormen de kunststof glassoorten, hiervan is Polycarbonaat (PC) de meest gebruikte soort. Dit komt door de gunstige combinatie van gewicht en sterkte. Het laatste alternatief, gelaagd glas, is een combinatie van glas en kunstof. Hierin worden de gunstige eigenschappen van glas, zoals de krasvastheid en temperatuurbestendigheid gecombineerd met de gunstige eigenschappen van de kunststof, zoals de slagvastheid en taaiheid. Omdat het onderzoek voornamelijk gericht was op de ondoordringbaarheid in combinatie met de optische eigenschappen van gewoon glas, is gebleken dat gelamineerd glas bestaande uit polycarbonaat, gecombineerd met glas of met een andere laag kunststof de beste eigenschappen bezit. PC heeft een hoge slagvastheid, taaiheid en een goede lichtdoorlatendheid.
Gewoon glas of dubbelglas is in verhouding tot de andere glassoorten zeer goedkoop en helder van kleur, maar is in feite alleen nuttig voor warmte of geluidsisolatie. Het is niet bestand tegen krachtige inslagen van buitenaf, hetgeen vaak gepaard gaat met het breken van het glas in grote gevaarlijke stukken.
Draadglas vertoont door de staaldraden, die door het glas lopen, vertekening van het achterliggende beeld. Eveneens lijkt het door deze draden op een gevangenisraam, waar weinig mensen behoefte aan hebben. Draadglas is echter wel goedkoop, en er is moeilijk door heen te komen, doordat de staaldraden zeer taai en niet makkelijk te breken zijn.
Gehard glas leidt uiteindelijk niet tot de gewenste taaiheid, maar is wel mooi transparant. Om hoge sterktes te bereiken zijn enorme diktes noodzakelijk.
Na een afweging van deze alternatieven is besloten om veiligheidsglas op basis van polycarbonaat verder te onderzoeken. Dit kan bestaan uit een combinatie van glas en PC, of het is opgebouwd uit een aantal kunststoflagen met daarop een of meerdere beschermende coatings. Deze coatings kunnen de negatieve kanten die het materiaal nog heeft grotendeels opheffen.
Lexan plaat voor veiligheids- en beveiligingsbeglazing
Van alle soorten gelaagd glas die op de markt verkrijgbaar zijn is Lexan de meest toegepaste soort voor inbraakwerende beglazing. Deze polycarbonaat, een produkt ontwikkelt door GE Plastics, wordt rechtstreeks ge*xtrudeerd uit polycarbonaatpoeder.
Dit PC heeft de gunstigste eigenschappen voor deze toepassing. Het heeft een maximale gebruikstemperatuur van 1005C en een minimale van -405C. Maar omdat de belasting van het glas, bij inbreken, niet continu is zijn er lagere temperaturen mogelijk; het materiaal wordt pas bij -1105C bros. Lexan behoud zijn treksterkte en buigmodulus bij hogere temperaturen (zie figuur).
De standaard Lexanplaat is vrij gevoelig voor krassen, maar andere Lexansoorten (waaronder Lexan Margard) hebben aan beide zijden een coating die krasvast en bovendien UV-bestendig is. Deze coatings benaderen de krasvastheid van glas. Lexan polycarbonaat ramen zijn lichter dan traditionele beglazing. Het biedt een gewichtsbesparing van meer dan 50% in vergelijking met glas van dezelfde dikte. Ook is het veiliger te hanteren en vergemakkelijkt daarbij het vervoer en installatie van de ramen.
Wanneer thermoplasten, waaronder ook Lexan valt, worden blootgesteld aan ultraviolet licht dan verminderen de mechanische eigenschappen en wordt het uiterlijk aangetast. Met een coatingtechniek worden Lexan platen beschermd tegen UV-licht. Zo kan men een langdurige optische kwaliteit garanderen met behoud van de hogere sterkte van PC in vergelijking met andere thermoplastische beglazingsmaterialen. Door testen is aangetoond dat ook het kraswerende oppervlak, van bijvoorbeeld Lexan Margard, ook de UV-weerstand bevordert.
Verwering kan worden omschreven als de invloed van atmosferische kondities op de materiaaleigenschappen. Deze kunnen sterk verslechteren door de vorming van scheurtjes waardoor erosie een kans krijgt. Lexan polycarbonaat beglazing vertoont bij testen na 5000 uur belichtingstijd (komt overeen met 15 jaar) een afname van de lichtransmissie met 2%.
Transparante Lexan platen bieden een goede helderheid die glas benadert met een helderheid van 80-88% afhankelijk van de plaatdikte (lineair). Alle Lexan ramen laten voornamelijk het zichtbare deel van het optische venster door (400-800 nm). Het schadelijke UV-licht (<385 nm) wordt niet doorgelaten waardoor men de goederen achter het glas voor deze straling kan beschermen.
Voor toepassingen in de zon is het ook mogelijk om het materiaal donker te tinten zodat de lichtdoorlatendheid met 50% wordt vermindert. Bij testen is gebleken dat een Lexan raam een oppervlaktetemperatuur van 1005C kan bereiken in de direkte zon.
Combineert men Lexan met bestaande beglazing dan zorgt een luchtspouw van 30-60 mm tussen de lagen voor een aanzienlijke verhoging van de geluids- en thermische isolatie. Vooral lage frequenties zoals verkeerslawaai worden hierdoor minder gehoord.
Lexan beglazingsmaterialen gedragen zich naar behoren bij brand en voldoen aan de verschillende belangrijke europese brandtesten. Het voldoet onder andere aan de volgende normen: DIN 4102- Deel 1-B1-B2, NEN3883-Class1-2. Het is een thermoplastisch materiaal en smelt dan ook wanneer het wordt blootgesteld aan de intense hitte van vuur. Het draagt echter nauwelijks bij tot het uitbreiden van de brand door vlamverspreiding.
Lexan polycarbonaat heeft een goede chemische weerstand tegen allerlei verdunde organische en anorganische zuren. Wanneer een thermoplast wordt aangetast door een chemisch produkt kunnen er drie dingen gebeuren:
Het chemisch produkt wordt geabsorbeerd door de kunststof, dit kan verweking en kristallisatie tot gevolg hebben.
Het kontakt met de kunststof zorgt voor aantasting.
Omgevingsfactoren zoals spanningen en scheurtjes zorgen ervoor dat zelfs stoffen in een lage concentratie al schadelijk zijn.
Lexan plaat is ondere normale omstandigheden ongevoelig voor de meeste chemische stoffen. Waneer deze chemische aantasting echter gecombineerd wordt met een buigspanning zal het materiaal scheuren vormen en gemakkelijk te breken zijn.
Bij Lexan Margard zorgt de krasvaste beschermlaag voor een goede chemische weerstand waardoor deze plaat minder gevoelig is.
Binnen de lange lijst van typen Lexan zijn er vijf soorten Lexan platen te onderscheiden die veel worden gebruikt voor veiligheids- en beveiligingsbeglazing, te weten:
Lexan 9030: Standaard niet-gecoat polycarbonaat plaatmateriaal: Lexan 9030 is het standaard plaatmateriaal voor transparante, beschermende beglazing en wordt aanbevolen voor binnen toepassingen of overbeglazingen als extra beveiliging tegen breuk of inbraak. Het materiaal heeft goede isolerende eigenschappen, kan koud of warm vervormd worden en is te verwerken met gangbare gereedschappen.
Lexan ST5000: Polycarbonaat plaatmateriaal met getextueerd oppervlak: Dit is een standaard polycarbonaat plaatmateriaal met een getextueerd oppervlak. Het biedt lichtspreiding zonder doorzichtig te zijn. Dit materiaal is dus geschikt voor toepassingen waarbij privacy gewaarborgd moet zijn. Verder bezit het alle eigenschappen van standaard Lexan polycarbonaat.
Lexan Margard: UV-beschermde, krasvaste veiligheids- en beveiligingsbeglazing: Lexan Margard heeft alle eigenschappen van standaard Lexan polycarbonaat en bovendien een, tegen UV-stralen beschermd, krasvast oppervlak. Hierdoor is het materiaal bestand tegen krassen ten gevolge van bijvoorbeeld veelvuldig schoonmaken of graffiti. Lexan Margard is geschikt als veiligheidsbeglazing voor winkels, banken en openbare gebouwen. Lexan Margard FMR5E is een variant van Lexan Margard en kan koud of warm gevormd worden voor krasvaste beglazing in gebogen profielen. Daardoor is dit materiaal geschikt voor toepassingen zoals draaideuren, beschermende beglazing voor machines en veiligheidsbeglazing in voertuigen.(klasse A volgens DIN 52290)
Lexan Exell D: Is een gecoextrudeerd, transparant polycarbonaat plaatmateriaal dat aan beide zijden UV-beschermd is. Hierdoor is het materiaal beschermd tegen oppervlaktedegradatie en vergeling ten gevolge van weersinvloeden. Deze eigenschappen maken het materiaal geschikt voor een groot aantal bouwkundige toepassingen. Lexan Exell D kan koud gevormd worden voor gebogen beglazing, lichtstraten en lichtkoepels. Voor meer complexe toepassingen kan het materiaal ook warm gevormd worden.
Lexgard: Laminaat voor zeer zware beveiligingseisen: Deze sterke beveiligingsbeglazing is vervaardigd uit lagen Lexan polycarbonaat en speciale kunststoffen die door middel van een film met elkaar verbonden zijn. Lexgard laminaten zijn verkrijgbaar in een aantal verschillende typen die aangepast kunnen worden aan de mate van beveiliging - van toegang met mechanisch geweld tot een gewapende overval. (B en C-klasse volgens DIN 52290). Geavanceerde composieten absorberen de kinetische energie van zware inslagen en versplinteren niet. Bovendien zijn alle producten UV-beschermd en voorzien van een krasvaste coating die de levensduur verhoogt.
Glas/Lexan laminaten: Voor toepassingen waarbij veiligheid een uitermate belangrijke rol speelt, heeft GE Plastics plaatmateriaal ontwikkeld voor het lamineren van zowel vlakke als gebogen platen. Glaslaminaten stoppen kogels volgens eisen die zijn vastgesteld in internationaal geldende normen.
Conclusie
Uit het onderzoek is gebleken dat er vele alternatieven zijn die zouden kunnen voldoen als inbraakwerend vensterglas, maar waarvan JJn combinatie met de Polycarbonaat Lexan de beste resultaten geeft. Het is echter niet mogelijk om te bepalen welke Lexansoort de beste is en dus gebruikt zou moeten worden, vanwege het feit dat mensen verschillende eisen stellen aan het glas. De JJn wenst enorme taaiheid, de volgende wil dat het bestand is tegen chemische stoffen. De keuze hangt ook af van de waarde van de te beveiligen goederen. Vanwege de hoge kosten van sommige Lexansoorten hoeft men niet altijd voor de duurste oplossing te kiezen. Voor echte hoogwaardige toepassingen zoals banken of juwelierszaken zijn er dure kogelvrije laminaten, die voor huisbeveiliging niet altijd noodzakelijk zijn. Voor elke gradatie van beveiliging is er een specifiek type Lexan. De leverancier van de materialen kan meer vertellen over de Lexan die de gebruiker voor zijn toepassing nodig heeft.
|