Brandbeveiliging
BRAND IN HUIS
Te veel mensen zijn zich niet bewust van de gevaren van brand en koolmonoxide-vergiftiging in huis.
Helaas, want in een land als Amerika, waar rookmelders al jaren verplicht zijn, is het dodental als gevolg van brand in de woning drastisch gedaald.
Rookmelders ontdekken een beginnende brand en geven een doordringend alarm waarna u de brand kunt blussen of op z'n minst het pand veilig kunt verlaten.
Naast het plaatsen van rookmelders is het aan te raden minimaal één brandblusser in huis te hebben, zodat een beginnende brand snel en effectief kan worden bestreden.
In de keuken is een blusdeken op zijn plaats voor het blussen van de "vlam in de pan".
Gebruik hiervoor nooit water! Dit veroorzaakt een enorme steekvlam.
Zorg er altijd voor dat vluchtwegen goed bereikbaar en bij iedereen bekend zijn. Schaf zonodig vluchtladders aan zodat u bij brand het pand snel en veilig kunt verlaten.
Besteed voldoende aandacht aan het gevaar van koolmonoxide-vergiftiging. De laatste jaren nemen ongevallen met koolmonoxide (CO) sterk toe. Dit is onder andere te wijten aan de beter geïsoleerde huizen.
CO-melders zijn zeer effectief tegen dit gevaar en kunnen zeker levens sparen.
Rookmelders
Rookmelders ontdekken een beginnende brand en geven een doordringend alarm, waarna u de brand kunt blussen of in ieder geval veilig het pand kan verlaten. De rookmelders van Ajax zijn eenvoudig te bevestigen en voorzien van een batterij en/of 230 Volt aansluiting. Ook zijn er 12 Volt-uitvoeringen leverbaar die kunnen worden aangesloten op een inbraakalarm-systeem.  
Brandblussers
Naast het plaatsen van rookmelders is het aan te raden minimaal één brandblusser in huis te hebben, zodat een beginnende brand snel en effectief kan worden bestreden.Er bestaan verschillende typen brandblussers:
Voor particulier gebruik is een sproeischuimblusser met een minimale inhoud van 2 liter het meest geschikt. Deze is universeel inzetbaar en heeft een schone blusstof. De blusser geeft weinig nevenschade en is bovendien zeer gebruiksvriendelijk.
Is er sprake van een vergroot brandrisico, door de aanwezigheid van een rieten dak of door de aanwezigheid van snijbranders, slijpmachines e.d., dan is een 6 liter sproeischuimblusser een betere keus.
De 2 liter vorstbestendige sproeischuimblusser is ook uitermate geschikt voor gebruik in auto, caravan, boot en woning.
Een 1 of 2 kg poederblusser kan worden toegepast, echter de gevolgschade van poeder is groot.
Brandblussers vormen een belangrijke schakel in de brandveiligheid van een gebouw. Meer dan 85% van de branden wordt met een draagbare brandblusser geblust. Daarom wordt veel aandacht geschonken aan de betrouwbaarheid, het bedieningsgemak en de bluscapaciteit. De projectering van brandblussers is maatwerk en afhankelijk van de brandrisico's. Indien er geen sprake is van een verhoogd brandrisico, is in de regel één blusser (6 liter (sproei)-schuim, 6 kg poeder of 5 kg CO2) per 200 m2 voldoende met een minimum van twee per verdieping. Voor particulier gebruik volstaat men over het algemeen met het plaatsen van één 2 liter of 6 liter blustoestel.
Schuimblussers zijn vrijwel overal inzetbaar, zeer gebruikersvriendelijk en effectief. Bovendien is de nevenschade die ontstaat bij gebruik nihil. Schuimblussers met speciale sproeinozzle (sproeischuimblussers) zijn ook zeer geschikt voor het blussen van onder spanning staande apparatuur. Het water/schuim-mengsel wordt verneveld in zeer kleine druppels waardoor de blusstraal niet elektrisch geleidend is. Schuimblussers zijn geschikt voor het blussen van vastestof- en vloeistofbranden (brandklassen A en B) en zijn leverbaar in 2, 3, 6 en 9 liter uitvoering.
Nieuw op de markt zijn ECOFAM sproeschuimblussers met Milieukeur (een product dat zekerheid geeft dat het milieu minder wordt belast dan bij gebruik van vergelijkbare producten).
Poederblussers hebben een zeer hoge bluscapaciteit en kunnen universeel ingezet worden voor het blussen van vastestof-, vloeistof- en gasbranden (brandklassen A, B en C). Bovendien kan hiermee onder spanning staande apparatuur worden geblust. Rekening moet echter worden gehouden met de gevolgschade van bluspoeder op elektronische- en fijnmechanische apparatuur. Poederblussers moeten daarom alleen daar worden toegepast waar de brand snel en doeltreffend moet worden geblust en de nevenschade van ondergeschikt belang is, zoals bijvoorbeeld in de petro-chemische industrie.
Voor het blussen van metaalbranden zoals aluminium en magnesium speciale poederblussers. Deze blussers zijn gevuld met een speciaal bluspoeder dat het brandende metaal afdekt.
Koolzuursneeuwblussers ook wel CO2-blussers genoemd, zijn geschikt voor het blussen van vloeistofbranden (brandklasse B) en branden in onder spanning staande apparatuur. Het grootste voordeel van een koolzuursneeuwblusser is dat de blusstof (CO2) geen reststoffen achterlaat bij gebruik. CO2 wordt daarom onder meer toegepast bij hoogwaardige elektronische apparatuur waar niet geblust mag worden met op water gebaseerde blusstoffen zoals sproeischuim.
Blusdekens
Het is raadzaam om in de keuken een blusdeken te op te hangen. Bij een eventuele "vlam in de pan" is dit hét ideale middel om de brand te beëindigen.
Gebruik hiervoor nooit water!
Dit veroorzaakt een enorme steekvlam.
Vluchtladders
Vluchtmiddelen kunnen uitkomst bieden indien vluchtroutes onvoldoende begaanbaar zijn.
Een relatief goedkope en praktische oplossing is de vluchtladder. Een opvouwbare ladder die is gemaakt van een stalen ketting en bij brand snel en eenvoudig kan worden bevestigd aan raamkozijn, vensterbank of radiator.
Co-melders
Niet alleen bij brand komt koolmonoxide (CO) vrij, maar ook bij slecht functionerende geisers, CV-ketels en open haarden kan koolmonoxide vrij komen. Dit gevaar is wellicht nog groter dan brand, omdat brand door ons kan worden waargenomen. Koolmonoxide is echter onzichtbaar, reukloos, smaakloos en niet voelbaar. Daarom is het zo belangrijk om naast een rookmelder, ook een CO-melder in huis te hebben die in alarm komt zodra de concentratie koolmonoxide te hoog is. Blootstelling aan een lage concentratie gedurende een langere periode is net zo schadelijk als een hoge concentratie gedurende een korte periode. Een goede CO-melder alarmeert dan ook op basis van een tijdgewogen meetwaarde. Op basis hiervan wordt u dan zowel bij hoge als bij lage concentraties gewaarschuwd.
Brandmeldcentrales
Bij een beginnende brand is het van cruciaal belang dat deze in een zo vroeg mogelijk stadium wordt gesignaleerd. Immers, des te sneller kan worden begonnen met brandbestrijding, des te kleiner zal de gevolgschade zijn. Betrouwbare brandmeldcentrales spelen dan ook een belangrijke rol als het gaat om vroegtijdige alarmering.
Water
Water is de meest universele blusstof. Het is bijna overal en in onbeperkte hoeveelheden aanwezig. Toch heeft deze blusstof ook een aantal negatieve aspecten, zoals bijvoorbeeld de corrosieve werking van water in contact met zuurstof en materiaal.
De materiaalkeuze voor de hulpstukken, die gebruikt worden bij het transport door een slangleiding, is daarom van groot belang. Praktische omstandigheden bepalen mede welke materiaalsoort geschikt is. De meeste armaturen zijn dan ook in lichtmetaal, gietijzer of messing.
Er bestaat een heel assortiment watervoerende armaturen dat volledig voldoet aan de vereiste afmeting en materiaaleisen voor brandweerdoeleinden.
Verder is het assortiment watervoerende armaturen ook verkrijgbaar volgens internationaal geldende normen en standaardeisen. Dit vooral met het oog op toepassing in de scheepvaart, de Europese landen en de rest van de wereld.
Harde feiten
Woningbranden in Nederland:
-
|
Jaarlijks moet de brandweer 7000 keer uitrukken voor een woningbrand.
|
-
|
Hierbij 700 zwaar gewonden en ruim 60 doden te betreuren.
|
-
|
Driekwart van de huishoudens heeft geen rookmelder in huis.
|
-
|
Bij brand komen giftige gassen vrij die slapende bewoners in een diepere slaap brengen, waardoor het reukvermogen drastisch vermindert.
|
-
|
Rook is heet, pikzwart en zeer giftig. Het inademen ervan leidt tot snel verlies van het bewustzijn.
|
-
|
Vuur kan zich in 2 á 3 minuten door het hele huis verspreiden.
|
-
|
Per 1 januari 2001 zijn rookmelders bij wet verplicht in alle nieuwbouwhuizen.
|
Oorzaken woningbranden
-
|
Televisie langdurig op stand-by laten staan.
|
-
|
Frituren.
|
-
|
Kortsluiting in elektrische apparatuur,zoals wasmachines, wasdrogers en elektrische deken.
|
-
|
Kaarsen.
|
-
|
Fornuis (vlam in de pan).
|
-
|
Roken (in bed, peuk in prullemand).
|
-
|
Spelen met vuur.
|
-
|
Doe- het-zelven (oplosmiddelen, branders).
|
-
|
Schoorsteenbrand.
|
|